Medovníky nesmú chýbať
Text: V. Koszoruová • Foto: archív M. M.
Najkrajšie sviatky roka sa rozhodne nezaobídu bez medového pečiva, ktoré vám prevonia celý dom.
Vytvoriť pravú vianočnú atmosféru sa dá jednoducho: začnite piecť vianočné pečivo. V mnohých rodinách sa ako prvé pečú medovníky, ktoré do Vianoc zmäknú.
Na Slovensku máme aj majsterku medovnikárku: Máriu Murárikovú z Trenčína. Minulý rok získala na kuchárskej olympiáde v nemeckom Erfurte prvé miesto za kompletný jedálenský servis, ktorý upiekla z medového cesta. „Ani ja som nebola hneď majsterka sveta v pečení medovníkov. Ako novopečená mladomanželka, ktorá sa chcela blysnúť, som na Vianoce napiekla medovníky, ale z rúry mi vtedy vyšli zvláštne tvary. Medovníky musíte piecť často, potom sa zdokonalíte,“ hovorí medovnikárka, ktorá svoj prvý recept našla v časopise. „Postupom času som si ho upravila, aby mi čo najviac vyhovoval, úpravami prešla každá ingrediencia. Trvalo mi to viac ako desať rokov, kým som prišla na pomer, ktorý bol pre mňa správny. Mám asi tristo receptov na medovníky, neskúseným gazdinkám však radím recepty starých mám, ktoré sú rokmi overené.“
Medovníčky starej mamy
Potrebujeme: 400g hladkej múky, 120g medu, 160g práškového cukru, 60g tuku, 2 vajcia, 1 lyžičku mletých korenín do perníka, 1 lyžičku mletej škorice, 1 lyžičku jedlej sódy
Postup: V mise najprv poriadne premiešame všetky sypké ingrediencie, aby sa sóda rovnomerne rozložila. Do zmesi pridáme med (izbovej teploty), tuk a vajcia a veľmi kvalitne vypracujeme cesto. Necháme odpočívať na chladnom mieste minimálne 24 hodín. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré položíme na plech vymastený tukom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 °C do medovozlata. Medovníčky zdobíme orieškami, mandľami, oblievame ich čokoládou alebo klasickou bielkovou polevou kornútkovou technikou.
Celozrnné medovníčky
Potrebujeme: 860g celozrnnej žitnej múky, 360g trstinového cukru, 50g tuku, 4 celé vajcia, 4 polievkové lyžice medu, 1 balíček korenia do perníka, 1 lyžicu jedlej sódy, 1 lyžicu nastrúhanej citrónovej kôry
Postup: Premiešame múku, korenie, cukor a citrónovú kôru. Do zmesi pridáme med, tuk a vajcia a veľmi kvalitne vypracujeme cesto. Necháme odpočívať na chladnom mieste minimálne celý deň. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré položíme na plech vymastený tukom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 7 až 10 minút.
Medovníčky na celý rok
Potrebujeme:
1kg medu, 55 dag cukru, 6 žĺtkov, 1/2 litra vody, strúhanú citrónovú kôru z 1 citróna, 1 dag tlčenej škorice, 1 dag tlčených klinčekov, 2 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru (ak nemáte, môžu byť 2 lyžičky mletého), hladkú múku podľa potreby (asi 2,5 kg), 4 dag salajky
Postup: Dáme variť med. Keď vrie, odstavíme a po piatich minútach primiešame toľko múky, koľko med prijme, aby sa cesto mohlo vareškou dobre nahusto zamiešať. Medové cesto necháme stáť do druhého dňa. Na druhý deň urobíme karamel z 5 dag cukru a 1dl vody. Vymiešame 1/2kg cukru so žĺtkami do spenenia. Potom pridáme utlčené koreniny, salajku, citrónovú kôru, zázvor, vychladnutý karamel a 4dl vody. Zľahka všetko pomiešame a pridáme toľko múky, aby sme dostali cesto takej hustoty, ktoré sa ľahko vaľká. Miesime na table, ktorú poprášime múkou, a keď je toto cesto dobre vymiesené, pridáme pripravené a odležané medové cesto. Všetko spolu vypracujeme, ak cesto redne, pridáme trochu múky. Hotové cesto rozdelíme na kúsky, vyvaľkáme na hrúbku 4mm a povykrajujeme medovníčky, ktoré pečieme 8-10 minút.
MEDOVNÍK PIEKLI UŽ V STREDOVEKU
Medovník alebo perník je druh sladkého pečiva vo forme koláča alebo sušienky. Stredoveké medovnikárstvo sa rozvinulo do výtvarne náročného remesla, pretože medovnikári dávali medovým koláčom tvar rôznych bábik, zvierat, vojakov, koníkov. Tematicky pestré a bohato zdobené drevené formy rezané inverznou technikou patria k vrcholným prácam stredovekého rezbárstva. V 20. storočí prešli medovnikári na výrobu jemnejšieho medovníka, ktorý však neudržal tvar formy. Cesto začali vykrajovať plechovými formami a zdobiť farebnými polevami, zrkadielkami a nápismi. Okrem daru deťom bol medovník aj darom lásky, a tak najčastejším tvarom bolo srdce.
ZDOBENIE MEDOVNÍČKOV
Základom je kvalitne vymiešaná poleva – neexistuje presná gramáž, čo sa týka cukru, pretože každé vajíčko má iný obsah bielka. Ale je tu zopár zásad, ktorých sa medovnikárka pevne drží: „Treba veľmi dbať na kvalitné niekoľkonásobné preosiatie cukru. Polevu miešam dovtedy, kým nemá konzisteniu o niečo redšiu ako zubná pasta. Vrecko na zdobenie si zhotovujem z igelitového vrecka veľmi opatrným odstrihnutím končeka. Alebo sa dá jednoduchčie zhotoviť z papiera, kde sa dá dierka urobiť jednoduchšie.“