Predstavte si, že si podáte inzerát na internetovej zoznamke a zrazu dostanete takýto mail: „Ahoj. Volám sa Chantal Upeh. Videla som Tvoj profil na zoznamke, veľmi ma zaujal a chcem sa s Tebou zoznámiť. Tu je moja mailová adresa -
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
a posielam Ti aj fotku. S pozdravom Tvoja zamilovaná Chantal."
Čo by ste robili, keby Chantal vyzerala na fotke ako Miss Afrika? Áno, aj my sme odpísali. Druhý mail prišiel už na druhý deň: „Som šťastná, že si mi odpovedal. Aké tam máte v Bratislave počasie? Tu v Dakare v Senegale je trochu chladno. Som slobodné dievča, ktoré sa narodilo v štáte Pobrežie Slonoviny v západnej Afrike, ale teraz žijem v utečeneckom tábore v Senegale a čakám, kým dostanem politický azyl, lebo v mojej rodnej vlasti zúri občianska vojna. Môj otec Dr. Frederic Upeh bol šéfmanažér rodinnej spoločnosti a osobný poradca bývalého prezidenta. Raz ráno rebelanti napadli náš dom a chladnokrvne zabili môjho otca i mamu. Ja jediná som prežila a ušla do susedného Senegalu. Chcela by som vedieť o Tebe viac. Čo máš a nemáš rád atď... Tvoja navždy zamilovaná Chantal."
3,7 milióna dolárov
Náš „vzťah" sa začal rozvíjať ozaj úspešne, ale pri zmienke o mŕtvom bohatom otcovi z Afriky nám už v hlave zasvietili výstražné kontrolky. Naše predpoklady potvrdil jej ďalší mail: „Ahoj, moja láska. Tu v tábore je strašná nuda, ale dúfam, že vďaka Bohu sa čoskoro dostanem von. Nemám žiadneho príbuzného, jediný, kto mi zostal, je tunajší reverend Mathew Charles. Ak zavoláš na senegalské telefónne číslo 00221 431 53 78 a povieš, že chceš so mnou hovoriť, pošle po mňa, lebo žijem v oddelenom ženskom sektore. Ako utečenec nemám právo vlastniť žiadne peniaze. Po tragickej udalosti chcem * opäť študovať. Miláčik, chcem, aby si vedel, že mám pri sebe otcov testament a prístup k jeho bankovému účtu, na ktorom je 3,7 milióna dolárov. Pomôž mi, prosím Ťa, s presunom peňazí na Tvoj bankový účet a pošli mi peniaze na cestovné dokumenty a na letenku, aby som ťa mohla prísť navštíviť. Ja sama nemôžem z otcovho účtu peniaze zobrať, lebo mi to nedovoľujú zákony utečenca. Preto mi pošli meno, vek, číslo pasu, adresu, telefón a číslo bankového konta. Svoju banku som už informovala a poradili mi, aby som peniaze dočasne spravovala cez veľmi zodpovednú osobu z Európy. Verím Ti. Dúfam, že sa čo najskôr ozveš. Milujem Ťa."
Do Senegalu sme skutočne zavolali. Muž, ktorý sa predstavil ako Mathew Charles, nebol vôbec prekvapený. „Vy ste ten, čo volal aj včera? Nie? Zavolajte o dve hodiny, privediem Chantal zo ženskej časti tábora. Boh vás žehnaj," rozlúčil sa s nami. Chantal nám to o dve hodiny ozaj zdvihla. Po pár zamilovaných vetách opäť rýchlo prešla k biznisu. „Hneď ako dostaneš moje peniaze, najprv mi pošleš 20 percent z nich a ty si necháš desať percent na akékoľvek výdavky. Prosím, okamžite kontaktuj moju banku s tým, že si môj zahraničný partner, ktorý mi pomôže preniesť peniaze na tvoj účet. Tu sú údaje o účte, kde sú otcove peniaze. Je to City Bank of Senegal. Číslo účtu je 5524342 a úradník sa volá Mr. Francis Mbaye." Chantal nás ešte poprosila, aby sme jej aj v budúcnosti pomohli s investovaním.
Ako to funguje
Takto vyzerá v praxi moderná forma tzv. nigérijských listov - finančných podvodov, ktoré organizujú vysoko sofistikované a nebezpečné gangy najčastejšie z Afriky alebo z juhovýchodnej Ázie. Ak týmto podvodníkom poskytnete svoje bankové údaje, dokážu si nájsť spôsob, ako vám vyprázdniť konto. Za všetkým stojí tzv. Skupina 419, čo je medzinárodný syndikát podvodníkov, zložený prevažne z občanov Nigérie. Poviete si, kto by im na takúto „habaďúru" skočil? Oslovili sme viacero slovenských bánk, ktoré nám povedali, že sú na takéto druhy podvodov pripravené. Alena Walterová, hovorkyňa VÚB: „Pochybujem, že sa u nás podobné prípady vyskytli, pretože banka s klientom mailom nekomunikuje. Rovnako však banka nemôže na základe akéhokoľvek listu previesť len tak peniaze na iný účet. Proces zasielania peňazí má pevne stanovené pravidlá, ktoré takéto podvody vylučujú." Naša polícia však berie nigérijské listy vážne. Niektoré slovenské firmy totiž na ne reagovali, ich zástupcovia vycestovali do Nigérie alebo previedli na účet nigérijských spoločností väčšie sumy. Hovorca Policajného zboru SR Martin Korch nám potvrdil, že africkí podvodníci najmä elektronickou poštou oslovujú slovenské podnikateľské subjekty, ale i fyzické osoby s ponukou na rýchle zbohatnutie. Listy boli adresované zväčša manažmentu veľkých spoločností a za sumu, ktorá mala byť určená na úhradu správnych a notárskych poplatkov a na úplatky pre bankových úradníkov, im garantovali percentuálny podiel na zisku z dohodnutej transakcie. Na tento typ podvodu doplatili napríklad aj v roku 1996 viaceré české a slovenské spoločnosti a mnohým podnikateľom, ktorí vycestovali do Nigérie, aby zachránili svoje financie, musela pomáhať polícia.
Chcú podpis a konto
Podľa štatistík britského Scotland Yardu na nigérijské listy reaguje pozitívne až jedno percento oslovených ľudí, často i seriózne inštitúcie a milionári. Obeťou sa nedávno stala aj komentátorka britského denníka The Guardian Poly Toynbee. Z Afriky dostala list od štrnásťročnej Nigérijčanky Sandry, ktorej obaja rodičia zomreli a aby mohla dokončiť školu, potrebuje 100 libier. Novinárka si informáciu overila aj u riaditeľa školy, ktorého meno bolo v liste. Odpísal, že Sandra je ozaj nadané dievča, dokonca poslal aj jej vysvedčenie. A tak Poly poslala do Afriky šek na 200 libier. Zakrátko dostala britská banka list s dokonalou kópiou jej podpisu a s číslom bankového konta, kde bola žiadosť previesť 1 000 libier do istej banky v japonskej Osake. Našťastie, banka sa s reportérkou najprv spojila. Polícia všade na svete radí: na nigérijské listy vôbec nereagujte!
A ako to dopadlo s našou Chantal? Jej spoločníci si pravdepodobne overili, že osobné údaje, ktoré sme im dodali, sú falošné, a už nás nekontaktovali. O pár dní však prišiel ďalší mail od inej africkej krásky Niny Mabou, ktorej tiež zomreli bohatí rodičia...
Prečo sú nepostihnuteľní
1. Spravidla neexistuje žiadna zmluva o poskytovaní právnej pomoci medzi Slovenskom a krajinou pisateľa.
2. Odpoveď od štátnych orgánov z krajiny pisateľa na písomné žiadosti buď vôbec nepríde, alebo v najlepšom prípade príde o niekoľko rokov.
3. Akékoľvek získavanie autentických podkladov (faktúry, platobné príkazy atď.) z krajiny páchateľa je zložité.
4. Zložité je aj preverenie skutočnej identity páchateľa, lebo vAfrike sa falošné doklady totožnosti získavajú ľahko. Systém registrácie obyvateľstva je na nízkej úrovni.
5. Ak ste už zaplatili podvodníkom peniaze, ich vystopovanie vAfrike je takmer nemožné.
Podľa štatistík britského Scotland Yardu na nigérijské listy pozitívne reaguje až jedno percento oslovených ľudí.